EVA SCHIKKER: ‘Als consultant krijg je een kijkje in de keuken

bij allerlei bedrijven’

Wat is het voordeel van werken bij een detacherings- of consultancybedrijf?

“Vooral jonge IT’ers voelen zich aangetrokken tot een baan in de IT-consultancy, omdat die groep in het algemeen van afwisseling houdt en (nog) bereid is te reizen. Als consultant werk je veelal in een team aan verschillende projecten bij steeds andere bedrijven. Je werk is projectmatig: wanneer je het ene project afrondt ga je door naar een volgend. Daar leer je veel van in relatief korte tijd. Ook brengt het werk soms reizen met zich mee. Meestal in Nederland, maar als het om internationale klanten gaat, ook naar het buitenland.”

 

Wat is het verschil tussen werken in de detachering en in de consultancy?

“Een consultant is vaak gespecialiseerd binnen een bepaalde technologie en wordt ingezet op basis van die kennis. Hij of zij is regelmatig intensief betrokken bij de intake-gesprekken en spart dan uitgebreid met de klant om diens organisatie en behoeftes in kaart te brengen. Vaak zit er ook een commercieel aspect in de rol en haalt hij of zij ook zelf projecten binnen. Dat geldt in mindere mate voor een IT’er in dienst bij een detacheerder. Die wordt veelal op operationeel level ingezet. Hij of zij moet breed inzetbaar zijn, flexibel en in staat zich naadloos aan wisselende bedrijfsculturen aan te passen.”

 

Wat is een gebruikelijk carrièrepad?

“Een veel gezien carrièrepad is om te beginnen in de detachering, daarna over te stappen naar een consultancy rol of aan de slag te gaan als zzp’er om vervolgens een baan te vinden bij een eindgebruikersorganisatie. Andersom komt minder vaak voor. Gedetacheerden hebben vaak langere tijd afgebakend werk verricht en willen dan graag een breder blikveld ontwikkelen. Dat kan door als consultant een kijkje in de keuken te nemen bij steeds andere bedrijven. Soms doet iemand dat trouwens met in zijn of haar achterhoofd het idee om uiteindelijk weer een baan te vinden in een (vaste) lijnfunctie bij een andere eindklant.”

Cstories Knop terug COPY

Eva Schikker over het voordeel en het verschil van werken bij een detacherings- of consultancybedrijf. Consultants werken veelal in een team aan verschillende projecten bij steeds andere bedrijven.

14/17
Loading ...